Juryverslagen 1ste voorronde Oerrock Play-Offs 2018-2019

Juryverslagen Play-Offs 2018-2019

45005990_2416238345069613_8836960460663160832_o.jpg

Zaterdagavond 27 oktober
1ste voorronde van het Oerrock Play-Offs seizoen 2017-2018
Locatie: it alde ste Ureterp 

Deelnemende bands:
Fading Edge, The Small Things en Ain’t no Foo 

Juryleden van deze avond:
Iroon Knipping, Gert Scheffer, en Styn Idsardi 

Fading Edge

Jurylid Gert:

De aftrap is voor de Friese coverband Fading Edge. Uitgebreide bezetting van zes jonge goed geklede gasten uit de omgeving van Sneek. De start met `Hey Jude` vind ik een vreemde keuze om je set `als eerste band` mee te beginnen mits de uitvoering dusdanig perfect is en direct goed binnenkomt. Helaas is dit niet het geval. Robbie William`s “Let me entertain you” zet beter de toon en de daarop volgende nummers zijn qua keuze meer dan prima. In de uitvoering laat de gehele band echter wel wat steken vallen. Veel individuele fouten en slordigheden en dat is jammer. De wisseling van lead vocals is verwarrend. Na een paar nummers die gezongen worden door leadzanger Hidde Smit, neemt toetsenist Tristan Poelstra het stokje over en het wordt er helaas niet beter op. De band speelt als geheel veel te veel naar binnen toe, een eigen feestje, en er wordt verzuimd het publiek daar in mee te nemen, iets dat je nu net dat stuk energie kan geven waardoor zaken wel beter lopen. Het veelvuldig en langdurig stemmen van gitaren is daarbij ook een storende factor voor de voortgang en snelheid van je show. Al met al denk ik dat deze band veel beter kan dan ze hier laten zien en horen. Er moeten echter meer puntjes op de welbekende “i” worden gezet tijdens de repetities. Ik zie tijdens de set vier jongens die kunnen zingen, maak hier je kracht van! Ga zitten met piano of akoestische gitaar en werk in alle rust je harmonieën uit. Hiermee kun je als coverband al een belangrijk onderscheid maken!  

Jurylid Styn:

Fading Edge beet de spits af met verfrissende outfits, leuk mannen die gilets! Hey Jude begon niet zuiver, maar de stem van Tristan moest kennelijk warm worden. Opeens na dit nummer een wisseling van zangers, waarbij de verassing wat indut omdat de stilte ertussen te lang duurt.. probeert dit zoveel mogelijk te vermijden.. die stiltes.. en misschien ook wel de wisseling van de zangers, het geeft een rommelig indruk, terwijl beide zangers zeker best lekker klonken. De drums van Guido waren niet altijd constant, m'n gratis advies ;-) zoek een ritme wat je makkelijk het hele nummer kan holhouden.

Tip die ik jullie allemaal graag meegeef, probeer meer met het publiek bezig te zijn, niet met jezelf of je instrument..gaande weg jullie optreden kwam er wel meer interactie tussen de bandleden onderling. Dit is leuk om te zien, maar je bent live, entertain het publiek!!  

Jurylid Iroon:

Eerste band van de avond, nog wat rustig in het café, maar het publiek had er al zin an! Leuke opkomst, mooi gelijke outfit. Op zich een goed begin met zang vanachter de toetsen, jammer dat de zang wat vals was. Probeer altijd met een paar nummers te beginnen die staan als een huis! Maar hoe verder de set duurde leek wel of jullie vergaten dat jullie in een band aan het spelen waren voor publiek en dat dat leuk is! Pas naar mate de set ten einde liep kwamen er ietwat vrolijkere gezichten. Wij als jury geven punten van 0-10 maar voor de interactie met het publiek maar dat gegeven punt zat aan de verkeerde kant! Jammer, verder werd het publiek af en toe op best goede nummers getrakteerd. Bijvoorbeeld mooie uitvoering van BLØF, maar probeer ook een keuze te maken wie er wat zingt en ga dan als je niet zingt werkeloos achter het keyboard zitten!  

The Small Things

Jurylid Gert: 

Na een korte maar spectaculaire onderbreking van BZB mogen we ons opmaken voor The Small Thing. Een band dat de energieke hits van de 90`s en 00`s weer tot leven brengt. Zanger/Gitarist Sauro Locci weet de inmiddels stampvolle zaal vanaf moment één tot een deinende massa te brengen. Rauwe eerlijke gitaren, een retestrakke basis door drummer Pascal Vale en bassist Jelle Baart, geflankeerd door recht door zee riffs van gitarist Bart Ingels. Nee dit is géén “Small Thing”, maar het zijn wel de kleine dingen die het doen. Zelden heb ik aanwezigen van de play-offs zo uit hun dak zien gaan, en dat was bijna letterlijk. Los van een grote muzikaliteit van de totale band, weet frontman Sauro met een onvermoeibare energie de zaal tot een kolkende massa te brengen. Dit is een kunst op zich en getuigt van totale overgave naar je publiek. Het gaspedaal volledig intrappen en niet meer loslaten. Dit is Rock`n Roll optima forma! Uiteindelijk resulteert dit in een welverdiende winst van de eerste play-offs 2019. Ik ben heel benieuwd wat er straks in de finale gaat gebeuren en hoop dat de band in staat is dezelfde energie op een groot podium over te brengen. We kunnen niet wachten!

Jurylid Iroon: 

Tja…. Welk commentaar/kritiek moet je hier opgeven? Deze mannen kwamen om een feestje te maken, en dat lukte! En hoe! Ongelooflijk goed, zo zien we het graag bij Oerrock! Voor deze band een 10 voor de interactie en livepresentatie (en drumpartijen!). Wat een energie, we zien jullie graag tijdens de finale. We zijn wel héél benieuwd hoe jullie het op het grote podium gaan doen! Hou die energie vast, maar blijf op de dynamiek letten.  

Jurylid Styn:

The small things band knalde na het BZB optreden meteen het dak eraf! Wauw, Wàt zijn jullie een entertainers! En Parcal, de drummer, niet normaal, wat heb jij een energie en super strakke ritmiek. Je stond ook goed hard, misschien dat dit soms iets tè hard was, waardoor het totale geluid dan wat uit balans raakte. Super leuk de verhogingen waar de zanger en gitaristen goed gebruik van maakten om dat gat in het dak wat op te vullen ;-) Ik zou zeggen: een zeker welverdiende eerste plaats van deze eerste play-offs! Veel succes tijdens de finale! 

Ain’t no Foo

Jurylid Styn:

Als laatste was daar the Ultimate Foo Fighters Experience; Ain 't No Foo. Voor de niet Foo Fighters fans, waar de hele zaal uit bestond op een eenling na, niet de meest gewenste afsluiter van de avond wellicht. Het publiek kregen jullie hierdoor niet mee. Of lag dat aan die niet al te sportieve opmerkingen van zanger Alain naar het publiek, de andere bands en geluidsman? Muzikaal waren jullie zeker goed, strak en overtuigd van je eigen kunnen.. Daarom wel een nominatie voor de Wildcard! 

Jurylid Gert:

Met de Foo Fighters Experience staat ons ook nog wat te wachten. Je hoeft geen leek te zijn om te zien dat hier een zéér ervaren band staat, de `experience` druipt eraf. Frontman Alain Hermans is een imposante verschijning met een dijk van een stem. Of je nu wel of geen fan bent van de Foo Figthers, hier staat wel een steengoede band te rocken. Voor mij wordt het bekendere “The Pretender” geweldig neergezet. Drummer Cesco Reckman en bassist René Westra zijn een geweldig ingespeeld duo dat de stevige basis vormt voor deze rockband. Gitaristen Alejandro Del Puente en Ray van Lente staan met veel plezier en overtuiging hun riffs de zaal in te gooien en met verdienste. Muzikaal, los van je smaak doet deze band niet onder voor hun voorganger, echter is er een groot verschil in `interactie` met het publiek. Hier valt voor leadzanger Alain Hermans nog wat te winnen. Al met al is Ain`t no Foo een band om rekening mee te houden en de terechte winnaar van de nominatie voor de wildcard Oerrock finale Play-Offs 2019.

Jurylid Iroon:

Na The Small Things waren de mannen van Ain’t no Foo aan de beurt, dat is niet makkelijk! Maar na dat geweld kunnen jullie ook gewoon een goede eigen show neerzetten! Jammer dat zanger Alain meteen wat negatieve opmerkingen maakte over de geluidsman (beginneling), publiek (geen Foo Fighters kenners) en andere bands wat min wegzette heel duidelijk hoorbaar in de zaal!? Waarom? Daar doorheen gekeken zijn jullie een degelijke band met zeker een strakke Foo Fighters sound. Van een aantal FF fans hoorde ik (waren er dus zeker wel!) dat het gekozen FF repertoire wat meer publieksvriendelijker kan. Ik herkende bijvoorbeeld maar 2 nummers. Al met al heeft de jury jullie anoniem de nominatie van de wildcard vergeven.

 

Iroon Knipping