Juryverslagen 2de voorronde Oerrock Play-Offs 2018-2019

Juryverslagen Play-Offs 2018-2019

Zaterdagavond 15 december
2de voorronde van het Oerrock Play-Offs seizoen 2018-2019
Locatie: Scooters Drachten 

Deelnemende bands:
Kek, Deep White en Local 

Juryleden van deze avond:
Gert Scheffer, Nadine Blaak en juryvoorzitter Iroon Knipping

Kek

Jurylid Nadine:

Een allround band met muziek voor ieder wat wils: van Nederlandstalige muziek tot Jimi Hendrix, Muse, David Bowie en Snow Patrol. Jullie hadden de pech om als eerste te moeten beginnen, anders zouden jullie het publiek zeker wel meer hebben meegekregen bij de bekende nummers die jullie speelden. Wel zou ik jullie graag als tip willen meegeven om iets meer uptempo nummers aan jullie repertoire toe te voegen en goed te kijken naar een opbouw in de setlist (bijvoorbeeld eindigen met Iedereen is van de Wereld in plaats van Human). De uptempo nummers die jullie al in jullie repertoire hebben, zouden met meer energie mogen worden gespeeld. Probeer ook om de nummers meer in elkaar over te laten lopen, aangezien nu nog bijna elk nummer met slechts een paar woorden werd aangekondigd. Leuk dat jullie als enige band een specifieke kledingstijl hadden en petje af voor de goede backing vocals van de toetsenist!

Jurylid Iroon:

Als eerste band van de avond was Kek aan de beurt, met zanger Henri Groenewold die onlangs nog bij The Voice of Holland heeft deelgenomen! Keurige heren netjes allemaal eenzelfde gilet aan, nette soundcheck en goede geluiden. Alles netjes dus, maar bij de Oerrock Play-Offs ligt de lat de laatste jaren hoog en verwachten we net wat extra. Ondanks jullie diverse repertoire klonk het af en toe beetje monotoon, af en toe wat slordigheidjes(toetsen), ietwat lauwe drumpartijen (laat klinken die snare!), let op de set opbouw, sluit nooit af met een inslaper! Al met al is Kek een prima solide band maar nipt niet genomineerd is voor een wildcard dit keer. 

Jurylid Gert:

Rond negen uur mag KEK de tweede editie van de Oerrock play-offs aftrappen. KEK is niet meer weg te denken uit de Drachtster scene en dat is te merken aan een groot aantal fans, dat de band als vroege openingsact een hart onder de riem komt steken. Wat direct opvalt bij het eerste nummer “hier ben ik veilig” van Blof is het volwassen aangename geluid wat deze band produceert. Uiteraard credits voor geluidstechnicus Gerard Klijnstra, maar het is ook de verdienste van een goed uitgebalanceerde band. Leadzanger Henri Groenewold wordt als oude rot prima geflankeerd met de prima backings van zijn toetsenist en bassist. Na het derde nummer “ik kan het niet alleen” van de Dijk brengt Henri een mooi eigen nummer ten gehore. Prachtige compositie, echter vraag ik me wel af waarom zo vroeg al in de set met een ballad te komen. Na een sterke opening wordt er verder prima gemusiceerd, maar zitten de meeste nummers teveel in het midtempo waardoor het allemaal wat gaat kabbelen en het dak er niet echt af gaat. Zeker voor een openingsact had ik persoonlijk gekozen voor wat meer uptempo werk om zo het publiek voor je in te pakken en een onuitwisbare indruk achter te laten. Ik weet dat de band hier absoluut toe in staat is.

 Deep White

Jurylid Gert:

Uit het mooie verre Tilburg maakt de band Deep White zijn opwachting. Heerlijke rock klassiekers van respectievelijk Deep Purple en Whitesnake. We hebben de laatste jaren al heel wat tributes voorbij zien komen en ik ben wederom benieuwd in hoeverre de band in staat is de originelen te benaderen. Het blijkt een feest der herkenning, “my woman from Tokio/ Child in Time / Smoke on the water” zijn een aantal van die klassiekers en worden met speels gemak geproduceerd en zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Hier staan een stel uitermate goede muzikanten die ongelooflijk veel energie hebben gestoken in de uitvoering van hun helden. Leadzanger Frank van Dalen heeft daarbij een dusdanig bereik die we zelden horen. Deze tribute band doet zijn naam alle eer aan. Met een iets aangepast geluidsvolume (het was snoeihard begrijpelijk) zou de leadvocals er nog beter uitkomen en dat zou ten goede komen aan het totaal geluid. We gaan het horen tijdens jullie verdiende winst voor de finale.

Jurylid Iroon:

Ik ken Deep Purple als band met een extra standje op hun versterkers, en dat maakte jullie meer dan waar! Eigenlijk stond het gewoon te hard voor deze kroeg. Geluidtechnicus Gerard Klijnstra kon eigenlijk de mix uitzetten omdat alle versterkers de PA ruim overstemde! Daardoor vluchten vele bezoekers of gingen achteraan staan. Gelukkig maakte jullie dat weer goed door een perfecte Deep Purple sound neer te zetten. Als tip wil ik meegeven, speel al het bekend werk van David Coverdale, meer interactie met het publiek en, meer letten op de dynamiek en stem je geluid goed af met de geluidsmannen straks op de finale. Want daar staan jullie in maart op het grote podium van de Oerrock Play-Offs finale! 

Jurylid Nadine:

Een tributeband waar de mannen van Deep Purple en Whitesnake trots op mogen zijn. Wat spelen jullie technisch op een enorm hoog niveau! Ieder bandlid heeft mogen laten horen wat hij kan op zijn eigen instrument met complexe solo’s en verschillende sounds en dat gaf een goede balans binnen de band weer. De overgangen tussen de nummers waren strak en snel en jullie speelden de klassiekers met veel energie. Goed van de zanger dat hij contact met het publiek zocht door hen de teksten te laten aanvullen en door in het publiek te gaan staan. De communicatie tussen de bandleden onderling was goed, maar de communicatie met het publiek zou bij de instrumentalisten nog wel meer mogen. Het geluid (van de versterkers) stond hard, zoals het een Deep Purple tribute behoort; dit soort bands hoort niet in kleine cafés, maar op de grotere podia te staan. 

Local

Jurylid Iroon:

Als laatste deze avond de band Local, bijzonder gezelschap om te zien. Als ik een mooie Rickenbacker bass zie word ik meteen al blij, maar deze klonk ook mooi authentiek, bespeeld door de manshoge bassist Rick van Heuzen. Ik vond Local professioneel overkomen, leuk divers repertoire, goed jasje van Arjan, goede muzikanten. Let op jullie samenspel, soms speelden jullie wat langs elkaar. Miste alleen wat net dat extra’s en een goede interactie met het publiek. Jullie hebben wel nipt de nominatie voor de wildcard gekregen. 

Jurylid Nadine:

Wat mij erg aansprak en verraste bij deze band, was dat verschillende instrumentalisten (de bassist en de toetsenist) naast de leadzanger de gelegenheid kregen om de lead te zingen bij een nummer. Uniek! De interactie tussen de bandleden was goed en de band gaf een energieke indruk. Eén van de nummers begon met een ‘meningsverschil in toonhoogte’, zoals de zanger dat rustig vermeldde aan het publiek, waarna jullie rustig het nummer opnieuw begonnen. Probeer nog even de puntjes op de i te zetten om te voorkomen dat dit soort dingen gebeuren en probeer de nummers en overgangen nog strakker te krijgen.

Jurylid Gert:

Grotendeels uit Beilen de coverband Local. Doorgewinterde muzikanten die allemaal hun sporen ruim hebben verdiend. Na het snoeiharde rockgeweld van hun voorganger konden de oren even op adem komen met deze laatste band. Naast leadzanger Arjan Snoeijer kan de band vocaal ook putten uit de zangkwaliteiten van de andere bandleden, iets dat goed gebruikt word om het brede scala aan nummers over de bühne te krijgen. Wat me vooral opvalt, is dat het repertoire erg gevarieerd is en redelijk afwijkt van de standaard wat je vaak hoort. Er wordt daarbij energiek gespeeld, niet in de laatste plaats dankzij het uitstekend drumwerk van Ben Gerdes. Ondanks de prima inzet en het goede repertoire kan er wat mij betreft qua interactie met het publiek wat meer gebeuren. Al met al prima optreden en winnaar van de nominatie voor de wildcard. Met het afsluitende “Keep on Rocking” van Neil Young hebben we weer een geweldige play-off gehad.

 

 

 

Iroon Knipping