Juryverslagen 3de voorronde Oerrock Play-Offs 2018-2019

Juryverslagen Play-Offs 2018-2019

50916921_2561713933855386_8950285049668829184_o.jpg

Zaterdagavond 26 januari
3de voorronde van het Oerrock Play-Offs seizoen 2018-2019
Locatie: Muziekcafe de Compagnon Gorredijk

Deelnemende bands:
Lucky 13, Alloway en The Sense 

Juryleden van deze avond:
Iroon Knipping, Gert Scheffer, Pieter Bakker en Marieke Homan

Presentatie:
Eric Leenes

De laatste voorronde! Deze avond wordt de laatste finalist bekend gemaakt en de laatste wildcard nominatie. Altijd spannend weer voor de jury, wordt het nog beter dan voorronde 1 of 2? Zit er een uitschieter bij of wordt het een close call?
Uiteindelijk ging het volgens de jury tussen 2 bands wie er de directe finaleplaats zou krijgen. Maar met nipt verschil toch een unanieme beslissing. Bedankt alle juryleden voor jullie deskundige bijdrage en Eric voor de presentatie! En natuurlijk geluidsman Gerard, de muziekcommissie, de Oerrock organisatie en de gastvrijheid van muziekcafe de Compagnon!
Bekendmaking wildcard volgt zo spoedig mogelijk! Tot de finale 23 maart!
Iroon Knipping (juryvoorzitter)

Lucky 13

Jurylid Gert:

Alweer de laatste ronde van de Oerrock play-offs 2018/2019. Plaats van handeling Muziekcafe De Compagnon te Gorredijk. Als opener van de avond start de band Lucky 13. Voor velen geen onbekende daar de band in een iets andere bezetting onder de naam The Red Maddies ook al eerder heeft deelgenomen aan de play-offs. Inmiddels uitgebreid met gitarist Brett Pattenden uit Nieuw Zeeland mag je samen met drummer Yury Vasyutinskit uit Rusland wel spreken van een leuke internationale bezetting. Madelon Jansen is met haar power stem de leading lady die vanaf het begin met veel energie de avond aftrapt. Gelukkig voor dit rock kwartet is het ondanks het nog vroege uur al behoorlijk druk. Leuke band om naar te luisteren met een divers repertoire wat goed aansluit bij de vocalen van Madelon. Een goede solide basis dankzij drummer Jury en bassist Joe Vrolijk. Muzikaal dus prima in balans, waar in de performance het meeste toch moet komen van zangeres Madelon die kan imponeren met haar stem en voorkomen.  

Jurylid Pieter:

Altijd vervelend om de 'opener' te zijn maar jullie trokken je er weinig van aan en knalden direct. Meerdere nummers achtereen, lekker tempo erin Met stevige rocknummers probeerden jullie het publiek wat na voren te krijgen, even later nog op uitnodiging van zangeres Madelon, helaas zonder directe respons vanuit de zaal. Maar laat dat niet merken! Jullie zijn als band nog niet lang bij elkaar, en hoewel jullie individueel genoeg in je mars hebben, meende ik dat bij vlagen ook te merken. Jullie speelden af en toe als 'eilandjes'. Hoe vaker jullie samen spelen, hoe vloeiender het gaat. Ook qua performance en interactie met het publiek. Wat ik graag had gezien was misschien wat afwisseling qua zang. Brett zong de backings bij Teenage Dirtbag goed, waarna ik hoopte dat hij nog een lied als lead op zou pakken. De totaalsound was prima maar mag in mijn ogen wel 'dikker'. Bij sommige nummers mis je dan toch keys of een 2e gitaar. Wat ik niet zou missen zijn de ipad's ;)  Heerlijke rockband voor in de kroeg maar momenteel nog niet stevig genoeg voor het grote podium van Oerrock. 

Jurylid Marieke:

Yes! Daar is ze weer! De zangeres van The Red Maddies, Madelon, kennen we al van de playoffs/finale in 2017. Destijds met een strakke band, maar met stemproblemen.

Ik ben benieuwd hoe ze het er vanavond, compleet met nieuwe, overwegend engelse/ierse bandleden, van af brengt! Het is direct duidelijk dat Madelon goed bij stem is; geen schorrigheid/krasjes te bekennen. Of ik dit nu een prettiger stem vind, moet ik nog over nadenken. Een lekkere opening met Enter Sandman; altijd een topnummer als je het mij vraagt. Wat mij opvalt is dat de band weinig 'samen' op het podium staat; het zijn eilandjes, elk met een andere palmboom. Hoewel Madelon de goede looks heeft, stoort het me dat er weinig gezelligheid en het gevoel van genieten van het optreden an sich afstraalt. Ondanks dat hebben jullie het publiek op jullie hand met een prettige nummerkeuze! Prima, maar helaas zijn jullie vanavond niet beter dan de rest en hebben jullie ten op zichte van het eerdere optreden van Madelon mijn verwachtingen niet waargemaakt...

Tips

@zangeres > gebruik je prachtige lokken niet als gordijn om je achter te verschuilen. Je mag er zijn! Je hebt een prachtige stem! Straal! @band > zorg dat jullie de gezelligheid van buiten het podium mee het podium óp nemen. De 2e stemmen kunnen ook nog goed onder de loep genomen worden... ze doen te weinig/ wat ze doen is niet altijd even fijn... 

Alloway

Jurylid Pieter:

Daar komen ze op, zwarte blouse, rode accenten door middel van strik, stropdas en bretels. In mijn gedachten zie ik een allroundcoverband staan. Tot de soundcheck; die stem! Fantastisch! Ik weet niet eens meer welk nummer jullie deden, volgens mij Led Zeppelin. Ik heb bijna een uur lang genoten van jullie 6 op een klein podium. En ik zat ook een uur lang te wachten op een ballad, of in ieder geval een moment dat de voet van het gaspedaal gaat. Want dat gaspedaal wordt goed ingedrukt, wat misschien bij sommige nummers iets minder mag zodat ze er net wat beter uit komen. Laat op zo'n avond iets meer van je horen op het gebied van rock, een rustpunt in een set kan ook heel sterk zijn. En van mij mogen jullie 'Proud Mary' en 'O' achterwege laten, jullie zijn heel sterk in (hard)rock en straal dat ook uit. Zwart leren jack in plaats van de rode bretels en op naar het grotere podium bij de finale! Gefeliciteerd en succes!!

Jurylid Gert:

Uit het mooie Groningse Winschoten dan de band Alloway. Een zeskoppige coverband met inmiddels al 10 jaar op de teller. De beuk gaat er direct goed in en opvallend is het plezier wat er van de band afspat. Met eenieder getooid in een keurige outfit in zwart en rood,  zou je dat kun verwarren met een keurig stemmingsorkest van vroegere jaren, maar niets is minder waar. Het ziet er gelikt uit en wordt met flair gedragen. Waar de hele band met veel overgave en aanstekelijk enthousiasme staat te performen, is leadzanger Rob Scholtens de perfecte frontman. Dat hij jaren geleden mocht deelnemen aan de X-Factor blijkt niet voor niets. Deze man is een performer pur sang met een geweldig stemgeluid en dito bereik. Neem daarbij een prettig voorkomen en de kunst om het publiek voor je te winnen, en je hebt het totaalplaatje als band geweldig voor elkaar. Muzikaal gezien staat deze band als een huis en weet men met een zeer gevarieerd repertoire de stemming er goed in te krijgen. Abba hoor ik niet elke band spelen, en het befaamde `bloed, zweet en tranen` al helemaal niet. Getuige de reacties van het publiek een zeer goede keus. Na afloop van deze mooie derde en laatste ronde wint Alloway dan ook met recht een plek in de eindfinale van de play offs.

Jurylid Marieke:

Yes!!!!! 'ACDC' uit Groningen!! Ik voel me direct thuis (als enige Groninger binnen dit Oerrockgezelschap)! Wát een vette stem en wat staan jullie te shinen. De pret drúipt van het podium en daarmee is voor mij jullie optreden op deze avond al aan de winnende hand. Ik zou zeggen, houd dat vast! Met jullie sound, repertroire en kunde is de laatste plek in de finale zéker welverdiend!
Tips
Trek voor de finale álles uit de kast! Kanonnen, dansers, CO2-kanonnen... het zou jullie niet misstaan en zou mogelijk jullie toffe act helemaal afmaken. Ik ben benieuwd!!! Tot ziens in maart! 

The Sense

Jurylid Marieke:

Woohoo!!! Lekkere 'feel', goede stem! Vanaf moment nummer één zitten jullie er lekker in. Het podium is geen onbekende plek voor jullie, dat is duidelijk. Persoonlijk vind ik dat er hier en daar voor té voor de hand liggende nummers wordt gekozen, maar allen even scherp en sterk neergezet. De concurrentie is moordend vanavond, maar voor jullie is de wildcardnominatie zéker welverdiend!
Tips
Maak je website af! Haha 

Jurylid Pieter:

Heerlijke nummers aan het begin van jullie set. Goede feel en flow, maar direct vraag ik me ook af of jullie wel weten dat het OerROCK is. Nog geen 10 minuten later knallen jullie Foo Fighters 'Everlong' er zoo heerlijk uit dat ik daarna ook gelijk 'om' ben. Jullie kunnen wel degelijk flink rocken. En gelukkig maar want hier staat ook gewoon een heel goede band met een retestrakke ritmesectie! Heerlijk! Zang was ook zeer sterk, maar kies wel de juiste nummers. Psycho van Muse  is een heel lastig nummer om te zingen. Over jullie hele optreden gezien mag het van mij wel iets meer 'pompen', de stevige rocknummers daargelaten. Een afwisselende set hebben jullie al. Ook jullie moeten het doen met een (iets te klein) podium voor jullie als band. Echter, jullie maken hier prima gebruik van door hier en daar een solo-moment goed in de aandacht te zetten. Persoonlijk had ik een drummoment verwacht/gehoopt, misschien kan dat in de finale mochten.

Jurylid Gert:

Deze pop/rock coverband uit Hengelo mag het feestje afsluiten. Een band met veel doorgewinterde muzikanten en een zeer volwassen geluid. Met een afgeladen zaal waar inmiddels geen kop meer bij kan hebben jullie de mogelijkheid de pannen van het dak te spelen. Na een aftastende start wordt het altijd populaire Foo Fighters ingezet en getuigt de band zijn rockklassiekers prima te beheersen. Niek Bent beschikt over een prima strot, geflankeerd door dito backing vocals (een machtig wapen). Opvallende uitschieter Edmond op drums die het geheel super strak in goede banen leid. Hier staat gewoon een geweldige band te spelen die het helaas deze avond moet doen met een ongelooflijke sterke concurrentie, maar genoeg imponeert om uiteindelijk een welverdiende nominatie voor de wildcard te verdienen. Fingers crossed!

Iroon Knipping